Onneksi kaikki kaantyi hyvaksi safarin suhteen! :) Kun soitimme firmaan, he sanoivat vain, etta "ei ongelmaa, tulkaa huomenna".. Missa muualla kuin Afrikassa muka sanottaisiin noin jos myohastymme omasta safaristamme?? :) Menimme hotelliin nimelta Kenya Comfort yhdeksi yoksi. Ei ole kalleimmasta paasta, mutta tosi mukava pikku hotelli aivan Nairobin keskustassa. Henkilokunta oli tosi ystavallista JA hotellilla on ilmainen SAUNA ja auringonottoalue katolla. :D Arvatkaa vaan ketka oli heti ekana varaamassa perjantai-iltana saunaa?! Se oli aivan ihanaa, siis sahkosaunaksi. Sauna oli siisti ja siella tuoksui hyvalta. Siella oli jopa myos pieni hoyrysauna. Mun iho tuntui jotenkin ihan todella pehmealta ja puhtaalta sen jalkeen. :D Perjantai-iltana kavimme saunan jalkeen syomassa ravintolassa nimelta Carnivore. Se on kuuluisa paikka Nairobissa, vahan syrjassa, mutta hotelli jarjesti meille taksin. Kiva kokemus kylla ja kaymisen arvoinen. Carnivore on liharavintola, joka on erikoistunut lihoihin. Keniassa on kiellettya myyda esim. seepran lihaa, mutta saimme maistaa jotain tarpeeksi eksoottistakin, nimittain krokotiilin lihaa ja haran kiveksia!! :D Jalkimmainen ei ihan iskenyt, vaikka sita tulikin maistettua. Idea paikassa oli vain se, etta noin 20 eurolla saa syoda alku-, paa- ja jalkiruoat ja paaruoalla kokit kantavat erilaisia lihoja poytiin suoraan grillista aina niin kauan kuin poydassa oleva lippu on ylhaalla.

Lauantaiaamuna meidat haettiin safarille ja lahdimme ajamaan kohti Nakuru-nimista kaupunkia, jossa on Lake Nakurun kansallispuisto. Meidan lisaksi Nakuruun lahti yksi kiinalainen nainen, joka ei oikeastaan puhunut yhtaan englantia... lake Nakuru oli tosi hieno paikka! Heti huomasimme eron elainpopulaatiossa Kenian ja Sambian valilla. Sambiassakin oli toki hienoa, mutta Keniassa safari viela hienompi. Elaimet olivat jotenkin enemman tottuneita ihmisiin ja olivat hyvin lahella. Esim. antiloopit juoksivat Sambiassa karkuun.. Itse asiassa eraat apinat olivat vahan liiankin kesyja. Meilla oli apina autossa jo ennen kuin paastiin portista sisalle. Se vain hyppasi ikkunastani sisaan. :D Toinen iso apina varasti Sarin lounaan piknik-paikallamme. Sen lisaksi naimme elainlaumoja elavan paljon keskenaaan, kuten vaikkapa seeproja ja antilooppeja, kun taas Sambiassa naimme aina vain yhta lajia yhdessa kohtaa.. Olimme Nakurussa yota yhdessa hotellissa.

Sunnuntaiaamuna lahdimme ajamaan Masai Maran luonnonpuistoa kohti. Matkalla safariryhmaamme liittyi muitakin jasenia mm. Norjasta. Jos Sambian luonnonpuistoon meneva tie olikin huono, niin Masai Maraan meneva tie oli viela huonompi. Vajaa 200 kilometrin matkaan kesti noin 8-9 tuntia taukoineen. Tie puistoon oli paikoin niin kuoppaista ja huonoa, etta Suomessa siita ei ajaisi kukaan jarkeva ihminen autoilla.. Parin yon ajan kotimme oli Rhino Tourist Tented Camp, jossa yovyimme teltoissa. No, ei nyt ihan hirvean alkeellisissa teltoissa kun meilla oli sangyt ja suihkut teltoissa (josta tuli jopa lamminta vetta!). Yot olivat kylla todella kylmia, vaikka taalla Nairobissakin ovat viela paivat lampimia..

Safarit Masai Marassa olivat tosi hienoja myos. Naimme leijonia, tekevan muutakin kuin vain nukkuvan pensaan alla ja naimme jopa gepardin pentuineen syomassa antilooppia! Yritimme myos kovasti bongailla leopardia, mutta ei onnistuttu.. Nahtiin vain antilooppi roikkumassa puussa, mika oli leopardin tekosia. Meilla oli myos yksi lyhyt kavelysafari, jossa kavelimme joen varrella aseistetun vartijan kanssa, joka naytti ihan metsastajalta. :D

Sunnuntaina kavimme safarin jalkeen tutustumassa masai-heimokylaan. Naimme jo Sansibarilla ekan kerran noita heimon jasenia, ja luulimme silloin heita vain joksikin paikallisiksi hulluiksi (hups). Myohemmin selvisi, etta kyseessa on afrikkalainen masai-heimo. Miehet ja naiset kayttavat punaisia kaapuja (karkottaakseen villielaimia) ja paljon helmikoruja ja heilla on ylisuuret korvareiat. :D He myos laulavat ja tanssivat paljon. Menimme siis tutustumaan yhteen tallaiseen masai-kylaan sunnuntaina koko paivan kestaneet safarin jalkeen. Olen aina halunnut nahda noita "savimajoja" sisalta, mutta ei ole ollut siihen tilaisuutta aiemmin. No nyt oli, ja saimme jopa ottaa valokuvia. Ne olivat niin kirjaimellisesti savimajoja. Yhdessa majassa oli kolme petia ja paikka nuotiolle. Yksi peti oli lapsille, yksi aikuisille ja yksi vierailijoille. Peti oli kuin makuusyvennys, jossa oli lehmannahkaa ja pari kankaanpalaa (ei todellakaan mitaan sankyja). Majat olivat hyvin ahtaita ja pilkkopimeita. He kuulemma asuvat 9-10 vuotta yhdessa talossa, jonka naiset rakentavat, ja sen jalkeen muuttavat pois, silla termiitit tuhoavat talot ajan kanssa! Vaikka me ollaan nyt oltu ja nahty kaikkea Afrikassa, niin silti se oli suoraan sanottuna aika kauheaa.. Miten joku voi oikeasti asua sellaisessa... Mutta kai sitten voi. Pihatkaan eivat olleeet mitaan kauhean siisteja. Pihoilla eli kaikenlaisia kotielaimia sulassa sovussa ihmisten ja lasten kanssa. Lapset olivat tietysti ihan likaisia ja huonoissa vaatteissa.

Eilen matkalla Nairobiin teimme pysahdyksen, koska kuskimme auttoi jotain autoilijaa, jolta oli rengas puhki. Heti taas jostain laheisesta kylasta juoksi lapsia luoksemme sanoen "anna meille ruokaa". Ensin en ollut ihan varma, viitsinko antaa siksi kun en ollut varma miten muut suhtautuvat siihen. Mutta yksi mies antoi heille karkit, niin minakin jaoin heille yhden keksipatukan ja annoin heille yhden kuulakarkikynan. Vaikka niinhan se vahan on, etta kun parille antaa jotain, niin silloin lauma muita lapsia ryntaa luokse..

Niin se on mennyt koko syksy Afrikassa. 4 maata (Malawi, Sambia, Tansania, Kenia) ja 3.5 kuukautta. En oikeasti edes tajua, etta me ollaan oltu taalla jo 3.5 kuukautta. Tiedan jo nyt, etta tulee olemaan niin jarkytys menna Suomeen, vaikka kylla taallakin soi joululaulut kaupoissa. Nyt pitaisi vain yhdessa yossa vaihtaa kesavaatteet talvivaatteisiin ja etsia joulumieli. Vaikka kylla se on ihan kaikkein paras joululahja, etta paasee jouluksi kotiin. <3 Tanaan tehtiin viela viimeisia ostoksia ja yolla lahdetaan lentokentalle. En usko, etta mulla tulee ongelmaa, mihin tunkea kaikki tuliaiset ja taalta ostetut tavarat, koska pikemminkin on kaynyt niin, etta rinkka on tyhjentynyt vaatteista ja muusta, mita mulla oli tanne tullessa ja nyt siella on vain hirvea maara kaikkea afrikkalaista tavaraa.

<3:lla Pauliina